Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu
Facebook Twitter Vrienden van BurenStad.nl Whatsappgroep Signaleringsgroep Buren Contact

Buren vol met archeologische schatten

Bij de Korne aan de rand van BurenStad is een voor Nederland unieke archeologische vondst gedaan. Het gaat om zeker 15.000 voorwerpen, die erop wijzen dat op die plek tussen de 8e tot en met de 10e eeuw een rijke nederzetting was.

Dat heeft archeoloog Timo Vanderhoeven van onderzoeksbureau Arcadis dinsdag gezegd. Arcadis voerde het archeologisch onderzoek uit in opdracht van waterschap Rivierenland.

Archeologische vondst

De vondsten, waaronder potscherven, verbrand leem, sieraden, munten en delen van maalstenen, kwamen aan de oppervlakte bij de aanleg van een vistrap in het riviertje de Korne. Vooronderzoek wees al op mogelijke resten van een nederzetting in de bodem. 'Maar we hebben veel meer gevonden dan we hadden kunnen vermoeden. In ons land zijn nauwelijks vergelijkbare vindplaatsen', aldus Vanderhoeven.

Hij stelt dat het grote aantal gevonden potscherven wijst op een handelspost. 'Het aardewerk werd ook geïmporteerd.'

Daarnaast blijkt dat het huidige stadje Buren oorspronkelijk op een andere plek is ontstaan. 'Deze vindplaats is de voorloper van het stadje. Door overstromingen zijn de mensen naar een hoger gelegen deel vertrokken.'

Bron - ANP

BurenStad.nl - Een initiatief van VIP marketing en Muggenberg

Direct naar: Vrienden van BurenStad | Privacy