Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu
Facebook Twitter Vrienden van BurenStad.nl Whatsappgroep Signaleringsgroep Buren Contact

Kanon ‘Queen Elizabeth’s Pocket Pistol’

Point-Of-Interest - POI25

Een replica van een zeven meter lang Hollands kanon dat eeuwenlang op de krijtrotsen van Dover stond. Het gevaarte draagt de weinig toepasselijke naam ‘Queen Elizabeth's Pocket Pistol’ (het zakpistool van koningin Elizabeth).

Kanon - Queen Elizabeth's Pocket PistolDe Utrechtse geschutgieter Jan Tolhuijs goot het originele kanon in 1544 in opdracht van Maximiliaan van Egmont, graaf van Buren. Die had op verzoek van keizer Karel V een leger naar de koning van Engeland, Hendrik VIII, gestuurd ter ondersteuning van zijn veldtocht tegen de Fransen. De hulp pakte goed uit en Hendrik won de oorlog. Een cadeau voor Maximiliaan in de vorm van een renpaard volgde. De graaf van Buren wilde op zijn beurt niet achterblijven en schonk de Engelse koning een kanon van zeven meter.

De spotnaam ‘Queen Elizabeth''s Pocket Pistol’ is het gevolg van een misverstand. In de achttiende eeuw nam men namelijk aan dat de Staten van Holland het kanon aan koningin Elizabeth van Engeland hadden geschonken.

‘Queen Elizabeth''s Pocket Pistol’ kon door zijn enorme afmeting 11 kilometer ver schieten, in die tijd geen geringe prestatie. Binnen 2 kilometer waren de schoten ook nog eens zuiver. Op het achterste deel van het kanon, de kulas, zijn de wapens en wapenspreuken van de koning van Engeland en de graaf van Buren te zien.

Een gedichtje op de loop vermeldt de originele naam van het kanon:

Breekt scheuret al, muur en wal, ben ik geheten. Door berg en dal, boort  mienen bal, door mi gesmeten.

De replica is vervaardigd door bronsgieter Folkers uit Geldermalsen. Buren heeft het originele kanon overigens nooit binnen de stadsmuren gehad. Het werd gemaakt in Utrecht, ingeschoten in Mechelen en vervolgens naar Dover getransporteerd.

BurenStad.nl - Een initiatief van VIP marketing en Muggenberg

Direct naar: Vrienden van BurenStad | Privacy