Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu
Facebook Twitter Vrienden van BurenStad.nl Whatsappgroep Signaleringsgroep Buren Contact

Beethoven de Modernist - Van Swieten Society

Zaterdag 31 oktober 2020, 20.15 uur

MEDEDELING: Dit concert is uitverkocht. In verband met de corona maatregelen is het concert opgesplitst in een uitvoering om 19.00 en één om 21.00 uur.

Zaterdag 31 oktober speelt de Van Swieten Society in het kader van het Beethovenjaar 'Beethoven de Modernist'. Op het programma staan het Pianotrio in c klein opus 1 no 3 en de Symfonie nr. 2 in D groot opus 36 in een bewerking van Beethoven. 

Beethoven de Modernist

Toen Beethoven in 1792 in Wenen aankwam om, zoals zijn weldoener Graaf Waldstein in Beethovens vriendenboek schreef ‘Mozarts geest uit Haydns handen te ontvangen’, vestigde hij snel zijn reputatie als improvisator in de Weense salons. Hij schreef al zijn improvisaties op maar hield ze tegen de borst om ze later met grotere impact te kunnen publiceren.

Behalve zijn energieke en virtuoze spel was het vooral de gloedvolle, totaal vernieuwende stijl van zijn muziek waar Beethovens roem op was gebaseerd.

Zijn eerste in Wenen gepubliceerde opus was een sensatie: drie pianotrios, een adembenemend debuut. Het derde trio in c klein is virtuoos en dramatisch en zo vernieuwend dat Haydn Beethoven aanraadde het niet te publiceren, omdat het te ingewikkeld was voor de adellijke oren.

En toen kwamen de symfonieën die zo compleet en modern waren dat Beethoven een eeuw lang alle symfonische werken zou blijven beïnvloeden en inspireren. Na de overweldigende première moest de Tweede Symfonie zo gauw mogelijk in een commercieel aantrekkelijk arrangement verschijnen.

Beethoven schreef aan zijn uitgever dat ‘alleen Mozart of de componist zelf een succesvolle kamermuziekbewerking kan maken’. Mozart was er niet meer, daarom deed hij het zelf. Het bleef helaas zijn enige arrangement van een orkestwerk maar het werd een van zijn prachtigste en meest veeleisende pianotrio’s.

Kaarten en reserveren

LET OP: Reserveren vooraf is verplicht!

Kaarten à 20 euro kunnen besteld worden via de website www.muziekinburen.nl. Het concert begint om 20.15 uur. De St. Lambertuskerk, Markt 4 in Buren, gaat om 19.45 uur open. Het programma duurt ongeveer een uur. Natuurlijk zullen wij ons houden aan de richtlijnen van het RIVM.

Kaarten bestellen

Van Swieten Society

  • Heleen Hulst, viool
  • Diederik van Dijk, cello
  • Bart van Oort, fortepiano

www.vanswietensociety.nl

Concert Muziek in Buren
Datum Zaterdag 31 oktober 2020
Tijdstip 1x om 19.00 uur
1x om 21.00 uur
Adres St.Lambertuskerk
Markt 4 Buren
E-mail info@muziekinburen.nl
Volg ons ook op

Gerelateerde links

Stel een vraag

Uw naam:*
Email: *
Telefoon:*
Uw vraag:
Verzenden

BurenStad.nl - Een initiatief van VIP marketing en Muggenberg

Direct naar: Vrienden van BurenStad | Privacy