Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu
Facebook Twitter Vrienden van BurenStad.nl Whatsappgroep Signaleringsgroep Buren Contact

Concert Muziek in Buren groot succes

Uitverkocht concert Muziek in Buren

Beethoven de Modernist

Zaterdag 31 oktober klonken in de Lambertuskerk in Buren twee klassieke concerten door de Van Swieten Society met Heleen Hulst (viool), Diederik van Dijk (cello) en Bart van Oort (forte piano). Beide concerten, waarbij dertig personen aanwezig konden zijn, waren helemaal uitverkocht. 

Genieten van mooie muziek

"Muziek in Buren vindt het belangrijk dat mensen juist in deze tijd van mooie muziek kunnen genieten. En dat musici kunnen doen wat zij het liefste doen: muziek maken. Daarom hebben wij alles op alles gezet om de concerten door te laten gaan. Organisatorisch vereist dat in deze tijd enig improvisatievermogen omdat de voorschriften regelmatig veranderen" aldus Coosje Berkelbach, voorzitter van Muziek in Buren. 

Beethoven

Op het programma stonden werken van Beethoven waaronder de Tweede Symfonie, door Beethoven zelf bewerkt voor pianotrio. Met de persoonlijke toelichting door Bart van Oort was het publiek van de eerste tot de laatste noot geboeid en genoten zowel de bezoekers als de musici van eindelijk weer een live concert.

Ook met Kerst heeft Muziek in Buren een mooi concert op het programma staan. Kijk voor meer informatie over het kerstconcert van Muziek in Buren op 'Kerstconcert - EVA Vocaal Ensemble'.

Het concert is mede mogelijk gemaakt door Buren 625.

Beethoven de Modernist

Beethoven de Modernist

Toen Beethoven in 1792 in Wenen aankwam om, zoals zijn weldoener Graaf Waldstein in Beethovens vriendenboek schreef ‘Mozarts geest uit Haydns handen te ontvangen’, vestigde hij snel zijn reputatie als improvisator in de Weense salons. Hij schreef al zijn improvisaties op maar hield ze tegen de borst om ze later met grotere impact te kunnen publiceren.

Behalve zijn energieke en virtuoze spel was het vooral de gloedvolle, totaal vernieuwende stijl van zijn muziek waar Beethovens roem op was gebaseerd.

Zijn eerste in Wenen gepubliceerde opus was een sensatie: drie pianotrios, een adembenemend debuut. Het derde trio in c klein is virtuoos en dramatisch en zo vernieuwend dat Haydn Beethoven aanraadde het niet te publiceren, omdat het te ingewikkeld was voor de adellijke oren.

En toen kwamen de symfonieën die zo compleet en modern waren dat Beethoven een eeuw lang alle symfonische werken zou blijven beïnvloeden en inspireren. Na de overweldigende première moest de Tweede Symfonie zo gauw mogelijk in een commercieel aantrekkelijk arrangement verschijnen.

Beethoven schreef aan zijn uitgever dat ‘alleen Mozart of de componist zelf een succesvolle kamermuziekbewerking kan maken’. Mozart was er niet meer, daarom deed hij het zelf. Het bleef helaas zijn enige arrangement van een orkestwerk maar het werd een van zijn prachtigste en meest veeleisende pianotrio’s.

BurenStad.nl - Een initiatief van VIP marketing en Muggenberg

Direct naar: Vrienden van BurenStad | Privacy