Een paar duizend mensen togen zondag 27 augustus naar Buren voor de jubileumeditie van wijnfestival “Chateau voor Buren”. De organisatie heeft voor de tiende editie flink uitgepakt, onder meer met een hoedenwedstrijd als hommage aan voorganger “Chapeau voor Buren”. Het Kontakt sprak met gedreven vrijwilligers die dit evenement jaar na jaar tot een succes maken. “Tijd voor nieuwe mensen en nieuwe ideeën.”
Vlak nadat de laatste standhouders tijdens een flinke stortbui hun kramen hebben opgebouwd, breekt een waterig zonnetje door en stroomt het publiek het oude centrum van Buren binnen. De toegang is vrij, maar om wijn te mogen proeven bij de stands is een speciaal proefglas nodig dat voorbehouden is aan mensen met een betaald ticket. Bij dat glas krijgt de bezoeker een stevige flessentas voor aankopen, want ja, de standhouders willen ook graag wat verdienen.
Vijfenzestig kramen zijn er, waarvan pakweg vijftig met wijnen uit talloze landen, en de rest met producten als droge worst, knoflook en houten snijplanken. Het is gezellig druk. Bij elke kraam staat wel een aantal mensen te kijken, te ruiken en te proeven. “Als ik nog een slok neem, ga ik spontaan zingen”, laat een proever zich halverwege de route ontvallen.
Wie niet genoeg heeft aan de uitleg van de standhouders, kan zich inschrijven voor één van de wijnworkshops, met als spectaculair buitenbeentje de workshop “sabreren” - een champagnefles openen met een sabel. Bezoekers die geen wijn drinken, hoeven overigens niet op een droogje te zitten, want de lokale horeca is gewoon open en er is voor de gelegenheid ook een gezamenlijk terras met foodtrucks.
Het blijft lang gezellig vol, totdat het tegen het einde weer begint te regenen. Dan lukt het zelfs de muzikanten en steltlopers niet meer om een zomers sfeertje te creëren.
Deze jaarlijkse wijnmarkt vulde het gat dat ontstond toen de organisatie van het populaire hoedenevenement “Chapeau voor Buren” er na tien jaar mee stopte. Inmiddels heeft opvolger “Chateau voor Buren” er ook al tien edities op zitten.
Evert Obdeijn, één van de kartrekkers van het eerste uur en voorzitter van de overkoepelende Stichting Evenementen BurenStad, legt uit: “Het thema van dit jubileum is “Chapeau voor Chateau.” Hiermee willen we een hommage brengen aan onze voorganger. Vandaag dragen alle medewerkers en standhouders een rieten hoedje en is er een hoedenwedstrijd voor bezoekers.”
Het organisatieteam van tien vrijwilligers heeft maanden naar deze dag toegewerkt. Naast het vaste team verricht een wisselende groep inwoners hand- en spandiensten bij de publiciteit, op- en afbouw van de markt en de ontvangst van bezoekers.
Evert Obdeijn: “Zij zijn heel belangrijk voor het succes van de wijnmarkt. Het lukt gelukkig nog steeds om voldoende mensen te vinden.” Lachend voegt hij toe: “Als je vrijwilligers een beetje in de watten legt, komen ze ook graag terug!” Aan betrokkenheid geen gebrek bij de organisatoren, maar het wordt wel tijd voor nieuwe mensen en nieuwe ideeën, aldus Evert.
“De wijnmarkt is uitgegroeid tot een succesvol evenement met veel vaste standhouders, maar na tien jaar is het tijd dat anderen de kar gaan trekken in de organisatie. Wij zullen hen zeker bijstaan en ze kunnen ook rekenen op partners waar we al jaren mee samenwerken, zoals de lokale horeca, de marktkraamleverancier, de parkeerwachten, de EHBO-medewerkers en AVRI.”
En hoeveel tijd kost dat? “In het begin hadden we de eerste overleggen al in januari, maar door de opgebouwde ervaring en een goed draaiboek is het nu in een paar maanden rond. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen voor de toekomst, vooral op gebied van regelgeving. Het is tegenwoordig best lastig om dit soort activiteiten in de openbare ruimte te organiseren. Ik ben trouwens blij dat we ontheffing hebben gekregen voor echte wijnglazen.”
“Chateau voor Buren” is een jaarlijks wijnevenement dat op 27 augustus 2023 voor de tiende keer plaatsvond. Het is een initiatief van Stichting Evenementen BurenStad (burenstad.nl) en wordt georganiseerd door vrijwilligers, in samenwerking met lokale bedrijven. De markt is gratis toegankelijk, maar voor wijnproeven en workshops is een betaald ticket nodig.
Bron: Het Kontakt | Auteur: Corien Remijn