Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu
Facebook Twitter Vrienden van BurenStad.nl Whatsappgroep Signaleringsgroep Buren Contact

Grand Opening vernieuwd Marechausseemuseum

Vanaf vrijdag 28 juni 2019

Het Marechausseemuseum in Buren is bezig met een vernieuwingsslag. Fase 1 is inmiddels afgerond: op vrijdag 28 juni worden twee nieuwe tentoonstellingen én het M-lab voor kinderen geopend.

Openingsweekend

In het weekend van 29 en 30 juni kan het publiek kennis maken met het museum nieuwe stijl, tijdens het feestelijke “Verleg je grenzen” weekend. Het museum is dit weekend gratis toegankelijk.

Zaterdag 29 juni, 10.00-17.00 uur

In de tuin van het museum staan diverse kramen met workshops: onder het thema “Verleg je grenzen” leer je van alles wat te maken heeft met het werk van de marechaussee, bijvoorbeeld op Schiphol bij de grenscontrole of in de haven van Hoek van Holland, waar ze de lading van containers controleren op inklimmers op weg naar Engeland. Een marechaussee geeft ieder uur demonstraties met haar migratiehond.

Je mag ook het M-lab uitproberen: maar liefst drie keer kun je meedoen aan het forensisch onderzoek in Dossier Plaats Delict, om 11.00, 13.00 en 15.00 uur.

En heb je dan nog vragen over het werk van een militair? Op zaterdag komen echte militairen vertellen over hun werk en je mag ze het hemd van hun lijf vragen.

Zondag 30 juni, 10.00-17.00 uur

Je kunt meedoen aan workshops over identiteit, met paspoort maken en vingerafdrukken maken, of een selfie maken in marechausseekleding. En je kunt leren segway-rijden, net zoals de marechaussees op Schiphol doen. De hele dag zijn er marechaussees in opleiding aanwezig die je de fijne kneepjes van het hindernisbaan-stormen bijbrengen. Op zondagmiddag is ook de prachtig versierde caravan van de repair-kids aanwezig: leef je fant asie uit en bouw de mooiste dingen van afval.

Op deze feestelijke zondag mag muziek niet ontbreken: vanaf 13.00 uur muziek uit de jaren dertig door o.a. CODA.

Als extraatje vindt deze zondag rondom het museum ook Betuws Buren plaats, een markt met al het lekkers dat de Betuwe te bieden heeft.

Kortom, voor wie altijd al eens naar Buren wilde komen is dit het moment!

Geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur

Dossier Oss, tentoonstelling vanaf 29 juni

Tussen het einde van de 19e eeuw en het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Oss geregeerd door een aantal criminele families waar het gezag maar weinig vat op had. De ‘bende van Oss’ pleegde in een kleine vijftig jaar duizenden criminele feiten, van messentrekkerij en ruiten ingooien tot brandstichting, roofovervallen en zelfs moord. De gemeentepolitie genoot weinig aanzien onder de bevolking en wist maar moeilijk grip te krijgen op de misdaden. De aangerukte versterking van de marechaussee was dan ook geen overbodige luxe. Helaas boterde het niet erg; de marechaussees waren veelal afkomstig uit het protestante deel van Nederland en pasten zich maar moeizaam aan in het katholieke Brabant. En de politieambtenaren voelden zich op hun beurt op de vingers gekeken.

In Dossier Oss ontmoeten we de hoofdrolspelers uit deze roerige periode en leren we meer over de vaak bijzondere relaties tussen marechaussee, politie en leden van het boevengilde, en de uiteindelijke politieke gevolgen van de verstoorde orde. Rond de cafétafel kunt u zelf een aantal misdaden oplossen: wie heeft wie vermoord, en hoe, maar vooral waarom?

Ik beloof trouw, werken voor de Marechaussee, beroep of roeping? Tentoonstelling vanaf 29 juni

De Koninklijke Marechaussee is een onderdeel van Defensie. De 7000 mensen die er werken zijn zowel militair als politieagent. De marechaussee treedt op waar de orde is verstoord en de veiligheid in het geding is, zowel binnen Nederland als in missiegebieden. In Ik beloof trouw vertellen zes marechaussees wat het voor hen betekent trouw te beloven en hun leven te wagen voor ons aller veiligheid, maar ook wat hun omgeving ervan vindt. Wat motiveert hen in het werk en in hun dagelijks leven? Ontdek het in de tentoonstelling Ik beloof trouw.

M-lab: Dossier Top Secret

Het Marechausseemuseum in Buren is dé plaats om meer te leren over forensisch onderzoek. Want sporen zoeken, feiten combineren en een plaats delict veilig stellen, dat is nou precies een mooi karweitje voor de stoere mannen en vrouwen van dit defensieonderdeel. In Dossier Top Secret kun je nu zelf leren sporen te onderzoeken en feiten te combineren tot een sluitend verhaal. In de tuin van het museum staat een zeecontainer; kun jij met de gevonden sporen het verhaal ontrafelen? In het M-lab gaan jij en je vrienden samen aan het werk met het forensisch onderzoek.

Kinderen vanaf 8 jaar leren door geconcentreerd te werk te gaan en vooral samen te werken meer over het actuele thema van de verstekelingen die via Hoek van Holland naar Engeland proberen te vluchten. Diverse dilemma’s stellen hen voor de keuze: wat zou jij doen?

Gerelateerde links

BurenStad.nl - Een initiatief van VIP marketing

Direct naar: Vrienden van BurenStad | Privacy