Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu
Facebook Twitter Vrienden van BurenStad.nl Whatsappgroep Signaleringsgroep Buren Contact

December: Grandeur in Buren

Het Marechausseemuseum

December is feestmaand en dat geldt ook zeker voor het Marechausseemuseum in Buren. Van 8 december 2019 tot en met 5 januari 2020 is de grote hal van het voormalig Koninklijk Weeshuis prachtig ingericht, passend bij de grandeur van de historische locatie.

Buren is Oranjestad bij uitstek. Willem Van Oranje en zijn eerste vrouw, Anna van Egmond, gravin van Buren, trouwden in 1551 in de kerk van Buren. Hun dochter Maria stichtte in 1613 het weeshuis van Buren, dat nog steeds in eigendom is van het Koninklijk Huis. Het weeshuis werd uiteindelijk in gebruik genomen in 1619, dit jaar precies 400 jaar geleden. Toepasselijk is dan ook de opstelling van Willem en Anna, in combinatie met de koninklijke glasserviezen, die deze maand tentoongesteld worden in de pronkzaal van het museum.

Pronkstuk Willem en Anna

Replica Willem en Anna

Een absoluut betoverend pronkstuk wordt gevormd door de van papier vervaardigde replicakostuums van Willem de Eerste en zijn eerste vrouw Anna van Egmond, gravin van Buren. Deze kunstwerken zijn van de hand van de wereldberoemde kunstenaar Isabelle de Borchgrave. In opdracht van de Stichting Koninklijke Defensiemusea ontwierp zij Willem, Anna en hun hondje Pompey voor de tijdelijke tentoonstelling Willem in het Nationaal Militair Museum. Na afloop van die tentoonstelling zijn de kunstwerken naar hun nieuwe bestemming verhuisd, het Marechausseemuseum in Buren. Hier zijn zij tijdens de december feestmaand onderdeel van de Grandeur in Buren-opstelling.

Koninklijk Glasservies

Van het Glasmuseum in Leerdam is een bijzondere bruikleen te zien. Twee koninklijke glasserviezen, en een serie herdenkingsvaasjes, zijn voor een korte periode te bewonderen in de grote hal van het Koninklijk Weeshuis. Samen met Willem en Anna vormt dit de tijdelijke tentoonstelling Grandeur in Buren.

Te zien zijn het glasservies dat ontworpen werd ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Beatrix en Claus von Amsberg, door G. Thomassen. Verder kunt u een deel van het nieuwe glasservies van het huidige koningspaar bewonderen. Dit servies is in 2017 in gebruik genomen en wordt gebruikt bij staatsbanketten. Er zijn maar liefst 275 couverts van het 5-delige glasservies nodig voor de grootste banketten. Het oude glaswerk, waarvan de afgelopen eeuw gebruik werd gemaakt, liep sterk terug in aantallen. In 2012 is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om dit glaswerk aan te vullen. Helaas bleek dit niet mogelijk. Er is voor gekozen het ‘Huwelijks Kristalservies’ dat Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima voor hun huwelijk hebben gekregen verder uit te breiden. Het monogram in het glaswerk is aangebracht door middel van zandstralen.

Militair vertelt

Op zaterdag 14 december vertellen twee echte militairen over hun werk, bijvoorbeeld tijdens uitzendingen. Je mag hen alles vragen wat in je opkomt… ze geven eerlijk antwoord.

13.00 en 14.30 uur, gratis toegang (naast je entreeticket)

Kerstvakantieactiviteiten 20 december t/m 5 januari

Workshop kragen maken

Willem en Anna leefden in een tijd waarin het mode was prachtige grote kragen te dragen. Hoe groter de kraag hoe belangrijker je was. Wil je wel eens weten hoe zo’n kraag bij jou staat? In het Marechausseemuseum kun je zelf aan de slag om een kraag naar eigen ontwerp te maken. Wij zorgen voor de spullen, jij voor de ideeën. Ga daarna op de foto voor Willem en Anna, zet je mooiste foto op onze instagram- of facebook-pagina en win een geheel verzorgd kinderfeestje in het museum.
Deelname kost 1,- euro.

Vredesmuur

In de decembermaand gaat het vaak over vrede en veiligheid. De Nederlandse militairen, dus ook de marechaussees, zetten zich volledig in voor onze veiligheid, om vrede in ons land te bewaken. Maar ook op missie zijn zij dag en nacht bezig met de veiligheid van de plaatselijke bevolking. Wat is jouw wens voor de wereld in het algemeen, de militairen op missie, of voor je eigen familie en vrienden? Zet hem op papier en hang hem aan de vredesmuur in ons museum.

Concert 22 december – El Mundo

El Mundo is een vernieuwend wereldmuziekkoor met een verrekijker op de toekomst. Zo’n 20 leden van het koor zullen in de grote hal van het museum een muzikale wereldreis bieden aan de bezoekers. Bijwonen is gratis, u betaalt alleen toegang tot het museum.
Zondag 22 december, 15.00 uur

Het Marechausseemuseum

Het Marechausseemuseum

 

Museum Marechausseemuseum
Adres Weeshuiswal 9 
4116 BR Buren GLD
Telefoon
0344 - 571256
E-mail reserveringen@marechaussseemuseum.nl
Website www.marechausseemuseum.nl
Volg ons op:    
Openingstijden di – zo van 10.00 tot 17.00 uur
Gesloten op 25 december en 1 januari

 

Het Marechausseemuseum is een van de vier Defensiemusea van Nederland. Het is gevestigd in het monumentale oude weeshuis van Buren, als gebouw al meer dan de moeite waard om te bezoeken. De collectie van het museum vertelt het verhaal van de oprichting van het Corps Maréchaussée in 1814 tot het Operationeel Commando Koninklijke Marechaussee van vandaag.

Gerelateerde links

Stel een vraag

Uw naam:*
Email: *
Telefoon:*
Uw vraag:
Verzenden

BurenStad.nl - Een initiatief van VIP marketing en Muggenberg

Direct naar: Vrienden van BurenStad | Privacy