Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu
Facebook Twitter Vrienden van BurenStad.nl Whatsappgroep Signaleringsgroep Buren Contact

Marcantus Vocaal Ensemble in St. Lambertuskerk Buren

Zaterdag 25 mei 2019 - 20.15 uur (inloop vanaf 19.30)

Op zaterdag 25 mei verzorgt Marcantus Vocaal Ensemble, een kamerkoor uit Culemborg, een concert in de Grote Lambertuskerk in Buren, met voornamelijk muziek van Sweelinck en Marenzio.

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562 tot 1621) wordt algemeen beschouwd als de beste componist uit de Noordelijke Nederlanden, en hij is zeker de meest beroemde. Hij woonde en werkte in Amsterdam en was daar organist van de Oude Kerk. Zijn psalmzettingen staan onder sterke Italiaanse invloeden, vooral het madrigaal, en daarmee is al snel de lijn gelegd naar zijn beroemde tijdgenoot uit Italië Luca Marenzio (1538-1612). De beide componisten hebben elkaar nooit ontmoet maar Sweelinck kende zeker de composities van Marenzio en werd daardoor beïnvloed. Zij werden ook nog verbonden door een gemeenschappelijke bewonderaar: de Engelsman Peter Philips  van wie in het concert trouwens ook nog een stuk wordt uitgevoerd.

Marcantus zingt van Sweelinck een aantal psalmzettingen met heel verschillende manieren waarop tekst en muziek samenkomen. Daartegenover staan de madrigalen van Marenzio, voor een groot deel met lyrische teksten over de liefde die hier en daar weinig aan de verbeelding overlaten.  ’Baci’ (kussen) is het sleutelwoord! Het koor brengt ook variatie aan in bezetting: van 4-stemmig tot 8-stemmig en van volle bezetting tot kleine ensembles. Alweer een optreden dus waarin Marcantus zich van zijn veelzijdige kant laat zien.

Aan het concert wordt tevens medewerking verleend door de bekende Culemborgse klavecinist Pieter Dirksen die muziek uit dezelfde tijd zal laten klinken.

Het concert begint om 20.15 u, de kerk is open vanaf 19.30 u. Kaarten zijn ad € 12,50 verkrijgbaar via de website www.koor-marcantus.nl, waar ook meer informatie over het concert en over Marcantus is te vinden. Hetzelfde concert wordt overigens de volgende zondag (26 mei) om 15.00 u uur ook uitgevoerd in de Grote of Sint Barbarakerk te Culemborg, Grote kerkstraat 4. Twee keer komen luisteren is toegestaan!

Concert Marcantus Vocaal Ensemble
Datum Zaterdag 25 mei 2019
Tijdstip 20.15 uur (kerk open om 19.30)
Adres St.Lambertuskerk
Markt 4 Buren
Kaarten € 12,50
Reserveren www.koor-marcantus.nl

Gerelateerde links

BurenStad.nl - Een initiatief van VIP marketing

Direct naar: Vrienden van BurenStad | Privacy