Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu
Facebook Twitter Vrienden van BurenStad.nl Whatsappgroep Signaleringsgroep Buren Contact

Nieuwe tentoonstellingen in het Marechausseemuseum

Het Marechausseemuseum in Buren is een museum dat over grenzen gaat. De grenzen die door de Marechaussee iedere dag voor onze veiligheid bewaakt worden, maar ook de grenzen die individuen voor zichzelf stellen. Want hoe ga je om met de dilemma’s van werken onder de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog? Of met de uitdagingen die de operationele dienst aan je stelt. Hoe kom je tot een keuze voor een loopbaan in dienst van het vaderland? Wat drijft de marechaussees in verleden en heden?

Het Marechausseemuseum bevindt zich midden in een vernieuwingsslag en dat is goed te zien. Maar liefst drie nieuw ingerichte ruimtes worden dit najaar geopend voor publiek.

Marechaussees van Oranje

Tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog telt de Koninklijke Marechaussee ruim 1200 man beroepspersoneel. Een kwart van hen ontkomt in de meidagen van 1940 naar Engeland. Zo komen er marechaussees terecht bij de Royal Air Force en bij de commando’s, terwijl een enkeling zelfs tot geheim agent wordt opgeleid. Anderen verrichten een typische marechausseetaak binnen de Prinses Irene Brigade. Zij bewaken de leden van de koninklijke familie in ballingschap. De in Nederland gebleven marechaussees staan voor een dilemma: werken onder de Duitse bezetter of opstappen? In de tentoonstelling Marechaussees van Oranje schenken we aandacht aan de individuele keuzes van marechaussees tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder andere aan de hand van een viertal personages.

Zij aan zij

Sinds veertig jaar is het vrouwen toegestaan in operationele dienst voor de Koninklijke Marechaussee te werken. Dat dit niet vanzelf ging is te zien in de tentoonstelling ‘Zij aan zij’, waarin aandacht wordt besteed aan de hobbels die deze eerste vrouwen moesten nemen, op het gebied van taken, functies en kleding. Maar ook aandacht voor de huidige situatie, onder andere in een interview met kolonel Christiane Vermüe, de huidige chef kabinet. De tentoonstelling bestaat uit foto’s uit de afgelopen veertig jaar, interviews met een van de eerste vrouwelijke marechaussees en met de huidige chef kabinet en een opstelling van vrouwenuniformen. De Koninklijke Marechaussee werkt, net als de rest van de krijgsmacht, aan een representatieve afspiegeling van de maatschappij. Dit uit zich in de toenemende diversiteit van het operationeel commando.

Memento Mori

Een derde ruimte die eind deze maand opent, is een bezinningsruimte. Hierin wordt op gepaste wijze het Gulden Boek tentoongesteld. De bezoeker kan in deze ruimte stilstaan bij de ultieme offers die gebracht worden door hen die kiezen voor een leven in dienst van het vaderland, voor onze vrede en veiligheid. Een mooie aanvulling op de hiermee geheel vernieuwde begane grond.

Verder te zien

In de wisseltentoonstellingszaal op de begane grond kunt u twee tentoonstellingen bezoeken: Dossier Oss, over een roerige tijd in dit Brabantse stadje en de inzet van de marechaussee in de bestrijding van de daar heersende criminaliteit in de periode eind 19e eeuw tot aan de tweede Wereldoorlog, opmaat tot de voornoemde tentoonstelling over marechaussees in de Tweede Wereldoorlog. En Ik beloof trouw, waarin u kennis maakt met de mensen achter de marechaussee, wat doet hen kiezen voor deze bijzondere loopbaan, die mooi aansluit bij de nieuwe tentoonstelling Zij aan zij.

Op de eerste verdieping maakt u nader kennis met de geschiedenis van de Koninklijke Marechaussee, en in de tuin kunt u een aantal marechausseevoertuigen van heel dichtbij bekijken.

Daarnaast kunt u genieten van het monumentale voormalig Koninklijk weeshuis, waarin het museum is gevestigd. Dit weeshuis is gesticht in 1613 door Maria, de dochter van Willem van Oranje, en bevestigt de speciale band tussen de Koninklijke familie en het stadje Buren. De specifieke bestemming van het huis voor de opvang en opvoeding van meisjes en jongens is op verschillende plekken nog zichtbaar.

We hopen u spoedig weer te mogen verwelkomen!

Gerelateerde links


Het Marechausseemuseum

Het Marechausseemuseum is een van de vier Defensiemusea van Nederland. Het is gevestigd in het monumentale oude weeshuis van Buren, als gebouw al meer dan de moeite waard om te bezoeken. De collectie van het museum vertelt het verhaal van de oprichting van het Corps Maréchaussée in 1814 tot het Operationeel Commando Koninklijke Marechaussee van vandaag.

Bereikbaarheid

U vindt de ingang van ons museum aan de zijkant van het Koninklijk Weeshuis, aan de Weeshuiswal 9.

Het parkeren van uw auto in de omgeving van het museum is gratis, maar vraagt wel uw extra aandacht voor het aanhouden van de vereiste onderlinge afstand van 1,5 meter. Fietsen kunnen langs het gebouw gestald worden, let ook hierbij op de afstand van 1,5 meter.

Coronaproof

Binnen de maatregel 1,5 meter afstand houden en 10 m2 per bezoeker mogen er maximaal 24 bezoekers tegelijk in ons pand. Bovendien mogen bezoekers alleen naar binnen nadat zij van te voren een datum en tijd hebben gereserveerd. In het museum is het dragen van mondkapjes verplicht.

Het reserveren van een bezoek kan via de reserveerknop hieronder:

Bestel uw ticket online

Het museumcafé is voorlopig gesloten. Wij verwijzen u hiervoor graag naar de horecagelegenheden in het centrum van Buren, op loopafstand van het museum. Ook de verhuur van ruimtes voor bruiloften, recepties, vergaderingen en andere bijeenkomsten is tot nader orde opgeschort. Heeft u hierover vragen neemt u dan contact op met:

 

Museum Marechausseemuseum
Adres Weeshuisstraat 9 
4116 BN Buren GLD
Telefoon
0344 - 571256
E-mail reserveringen@marechaussseemuseum.nl
Website www.marechausseemuseum.nl
Volg ons op:    
Openingstijden di – zo van 10.00 tot 17.00 uur
In reguliere schoolvakanties ook op maandag geopend
Gesloten op 25 december en 1 januari

 

Reactieformulier

Uw naam:*
Email: *
Telefoon:*
Uw reactie:
Verzenden

BurenStad.nl - Een initiatief van VIP marketing en Muggenberg

Direct naar: Vrienden van BurenStad | Privacy