Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu
Facebook Twitter Vrienden van BurenStad.nl Whatsappgroep Signaleringsgroep Buren Contact

Code Oranje in het Plantsoen van Buren

Informatie over het beheer en onderhoud

Heb je vragen?

Zoals jullie misschien gezien hebben is een enthousiaste groep vrijwilligers regelmatig in het Plantsoen te vinden om daar te snoeien, te harken en planten. Wat 5 jaar geleden is begonnen met een enigszins wilde actie is inmiddels uitgegroeid tot een club semi professionele vrijwilligers die bezig zijn met inrichting van het hele Plantsoen.

Zaagactie

Na een grote zaagactie in 2014 zijn de vrijwilligers voorzichtig begonnen met kleine snoei werkzaamheden, de paden schoongemaakt, de rommelige rotonde en de rand bij de tennis zijn aangepakt, en er zijn bomen geplant. De gemeente Buren steunt dit initiatief en staat vierkant achter de vrijwilligers.

Gaandeweg ontstond er interesse in vakmanschap en in 2018 heeft Arnold Achterkamp een handleiding voor de vrijwilligers geschreven om het onderhoud naar een hoger niveau te brengen en met visie voor de toekomst van het Plantsoen te komen.

Grote bomenonderzoek

Het afgelopen jaar is de behoefte ontstaan om ook de grote bomen beter in kaart te brengen zodat er ook een toekomstbeeld van het Plantsoen voor de komende jaren zou komen.

In eerste instantie was het even schrikken, er moesten maar liefst 11 enorme bomen worden gerooid. Daar waren wij het uiteraard niet mee eens. Bij een uitgebreider onderzoek bleek dat deze bomen weliswaar oud, en sommigen door zwammen aangetast waren, maar dat er geen direct gevaar voor omwaaien blijkt te bestaan. Wij als vrijwilligers zijn natuurlijk met deze laatste conclusie heel erg blij!

Code Oranje

Het advies is om bij deze bomen zo spoedig mogelijk de kronen te snoeien. Dit moet gebeuren omdat een zomerstorm gevaar op kan leveren voor wandelaars. Gelet op het broedseizoen is voorgesteld om in de zomer, voor grote evenementen, toch de zaagwerkzaamheden uit te voeren met behoud van mogelijke vogelnesten.

Dit voorstel is geaccepteerd op de voorwaarde dat het plantsoen wordt afgesloten als er een code oranje wordt afgegeven. Deze maatregel geldt totdat in juli alle kronen zijn gesnoeid. Wij hopen op jullie begrip voor deze maatregel om de dieren in het voorjaar te sparen.

Tevens komt er, voor ieders veiligheid, een snoeironde in juli en augustus. In september worden een aantal zieke essen verwijderd.

Heb je vragen?

Heb je vragen?

Mail naar wim@wilgje.nl of gemeente@buren.nl t.a.v. het Plantsoen.

Namens: BV Buren, Plantsoenwerkgroep Buren en gemeente Buren

Gerelateerde links

BurenStad.nl - Een initiatief van VIP marketing

Direct naar: Vrienden van BurenStad | Privacy