Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu
Facebook Twitter Vrienden van BurenStad.nl Whatsappgroep Signaleringsgroep Buren Contact

Hoogstamboomgaard De Toeren

Beheerd door de vrijwlligers van de hoogstambrigade

Vrijwilligers Hoogstambrigade

Boskoop, Peterselieappel en Sijden Hempje tot Witte Winter Calville. Deze appel- en perenbomen staan in de hoogstamboomgaard De Toeren, die sinds 2014 wordt beheerd door vrijwilligers van de gelijknamige ‘hoogstambrigade’.

In een goed fruitjaar levert deze boomgaard enkele duizenden kilo’s appels en peren, die worden verwerkt tot heerlijk appelsap en een exclusieve cider.

De hoogstambrigade De Toeren verzorgt een belangrijk stuk Betuws cultuurgoed als ‘erfgenaam' van het Weeshuis in Buren. Op 25 oktober 1846 lenen de Curatoren van het Weeshuis 5700 gulden van de staat om de aankoop van ‘Lanen en Dreven’ te kunnen financieren. In 1921 verkoopt het Weeshuis een groot deel van zijn grond weer. Het behoudt de percelen langs de Achternoorddreef en de Oostdreef en legt daarop de huidige boomgaard aan.

Eind vorige eeuw neemt de gemeente Buren onderhoud en beheer van de boomgaard van het Weeshuis over. Nu is het de taak van de hoogstambrigade. Leden van de hoogstambrigade volgen cursussen in hoe een appel- of perenboom verantwoord te snoeien. Ze leren enten bij een boomkweker. De appels en peren worden in de herfst geplukt op speciale plukdagen. In Zoelen wordt de oogst vervolgens geperst en verpakt. Honderden pakken biologisch appelsap zijn het resultaat.

In januari en februari krijgt de boomgaard zijn wintersnoei. Na de langste dag wordt in de zomer het zogenoemde waterlot van de takken verwijderd. Alles ter meerdere glorie van de hoogstamboomgaard De Toeren.

Vrijwilligers Hoogstambrigade

Vrijwilligers Hoogstambrigade

We kunnen altijd extra handen gebruiken bij het snoeien, enten en plukken van de appels en peren. Wil je meehelpen met het onderhouden van deze bijzondere hoogstamboomgaard? Meld je dan aan bij Bert van Genderen van de Bv Buren

Gerelateerde links

Hoogstamboomgaard in beeld

BurenStad.nl - Een initiatief van VIP marketing

Direct naar: Vrienden van BurenStad | Privacy