Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu
Facebook Twitter Vrienden van BurenStad.nl Whatsappgroep Signaleringsgroep Buren Contact

Sint Lambertus Kerk

De Sint-Lambertuskerk is de protestantse kerk te Buren gelegen aan de Markt bij de Peperstraat in het midden van het stadje.

De kerk werd in 1367 gesticht als een kapel en in 1395 als parochiekerk genoemd naar de heilige Lambertus. De Utrechtse bisschop Frederik van Blankenheim gaf in dat jaar toestemming aan de gelovigen te Buren een zelfstandige parochie te vormen in de Lambertuskerk.

Restauratie van de kerk

In de 15de eeuw werd de kerk uitgebreid met zijbeuken en een nieuw hoofdkoor en kreeg hij zijn huidige gedaante. De kerk heeft een toren in met een bovenbouw in renaissancestijl, die werd gebouwd door Alessandro Pasqualini en Pieter Post.

De kerk is in de periode 1973 tot 1980 gerestaureerd. De kerktoren werd in 1990 gerestaureerd. Het Bätzorgel dateert uit 1852.

Sinds mei 2003 staat er ook een bronzen standbeeld voor de kerk, een familietafereel: Anna van Egmond-Buren en haar kinderen Philips Willem en Maria nemen afscheid van Willem de Zwijger. 

Huwelijk Willem van Oranje en Anna van Buren

Willem van Oranje trouwde op 8 juli 1551 zijn eerste vrouw Anna van Buren in deze kerk, toen nog in de rooms-katholieke ritus. De bisschop van Keulen zegende het huwelijk in. 

Dankzij deze echt mogen koningen en koninginnen van Nederland titels voeren zoals gravin van Buren en baron van Grave, IJsselstein en Cranendonk. Destijds allemaal ingebracht door Anna van Buren.

Het derde kind van Willem van Oranje: Maria van Buren is in 1616 (gereformeerd) begraven in de tombe onder het koor. Maria van Buren is de stichtster van het weeshuis te Buren. 

Zesarmige kaarsenkronen

In de kerk treft u de zesarmige kaarsenkronen die tijdens concerten worden aangestokent. Een kroon is ongeveer 75 cm hoog, heeft een kegelvormige stam waaruit kronkelende slangen komen die op hun kop een kaarsenhouder met lekbak dragen. De kroon komt uit het begin van de 17de eeuw.

Sint Lambertus kerk huren

De Sint Lambertuskerk is een sfeervolle locatie midden gelegen in het monumentale stadje Buren.  De kerk is te huur voor concerten, evenementen, congressen, lezingen, workshops, huwelijksvoltrekkingen met en zonder recepties. De capaciteit van de kerk is maximaal 300 personen.

Heeft u vragen over de huurmogelijkheden of bent u geïnteresseerd in het huren van deze kerk neem dan contact met het PC-secretariaat: Idzerd Lautenbach, telefoonnummer 06-51810946 / 06-10812141 of kerkverhuurburen@upcmail.nl

 

St. Lambertuskerk
Adres Markt 4 - 4116 BE Buren GLD
Openingstijden Van dinsdag t/m zaterdag van 13.30 uur t/m 16.00 uur in de periode april/september.
Capaciteit Max. 300 personen
Eigenaar Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK)
Verhuur
Contactpersoon Idzerd Lautenbach
Telefoon 06-51810946 / 06-10812141 
E-mail kerkverhuurburen@upcmail.nl
Hervormde Kerk / PKN Kerk
Predikant Leon de Borst
Erediensten Elke zondagmorgen om 10.00 uur
E-mail scriba@hervormdegemeenteburen.nl
Website www.hervormdegemeenteburen.nl

Bekijk de St. Lambertuskerk in 360-graden foto's

Impressie

Reactieformulier

Uw naam:*
Email: *
Telefoon:*
Uw reactie:
Verzenden

BurenStad.nl - Een initiatief van VIP marketing en Muggenberg

Direct naar: Vrienden van BurenStad | Privacy