Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu
Facebook Twitter Vrienden van BurenStad.nl Whatsappgroep Signaleringsgroep Buren Contact

Het monument en zijn naam

ANWB informatieborden bij de monumenten in Buren

Iedereen in Buren kent de Prins, het restaurant op de hoek van de Weeshuiswal en de Peperstraat. Daar, aan de rand van de oude stad, bevindt zich sinds mensenheugenis een eet- en slaapgelegenheid. Al in de 17de eeuw is er in archieven sprake van een herberg vlakbij de Tielse- of Vrouwenpoort.

Op de gevel prijkt de naam van het etablissement: de Prins. In vroeger tijden werd deze gevel misschien ook wel gesierd met een gevelsteen of een uithangbord. Zoals in veel oude Nederlandse steden vroegen brouwers, herbergiers, bakkers, slagers, waterstokers en andere ambachtslieden ook in Buren met gevelsteen of uithangteken aandacht voor hun negotie.

Van de zes poorten die ooit toegang gaven tot de stad, is alleen de Huizenpoort (vroeger Culemborgse- of Buitenpoort) over. Ook de huizennamen en gevelstenen verdwenen uit het straatbeeld, toen in de 18de eeuw huisnummers werden ingevoerd. In Buren gebeurde dat overigens in 1807. Het huisnummer maakte een eind aan deze ‘huismerken’. Dat Buren in de 19de en 20ste eeuw verarmde en veel kapitale panden in verval raakten, heeft ook niet bijgedragen tot het behoud van ‘huismerken’ en gevelstenen.

Buren pronkt nu met ruim 150 rijks- en gemeentelijke monumenten binnen haar beschermd stadsgezicht. Van drie huizen was de naam bekend: De Brauwerye, De Vergulde Ster en De Keyserskroon. 

De projectgroep Aantrekkelijk Buren van Bv Buren heeft nog een aantal namen kunnen achterhalen door oude stadsrekeningen en het belastingregister van de stad en het graafschap na te lezen. Zo kennen we nu De Wideman, De Pellicaan, De Fortuyn, De Rose, De Valck, De Gulden Leeuw, De Steenenberch, De Engel, Schoolhuys, De Vergulde Schoen, De Moriaan, De Swaen, De Bonte Ossche, De Drie Coningen, Den Hulck, Den Elffrib, De Prins en ’t Gulden Vlies.

Al deze huizen krijgen, indien de huidige eigenaar erin toestemt, een bescheiden bord op de gevel met daarop de naam en de geschiedenis van het pand. De donkerbruine informatieborden zijn van het ANWB-type, zoals ze in tal van steden al op overheidsgebouwen, kerken en woningen zijn aangebracht. Op de borden is ook plaats voor een QR-code en een chip, die via de mobiele telefoon meer informatie geven.

Middels een bord wordt ook het "verhaal' van de molen "De Prins", de Paardenmarkt, het TBC-lijntje, de stadspomp en"villa Buria" (de vroeg middeleeuwse nederzetting aan de overkant van de Korne) verteld.

Bij de twee entrees van de stad, aan de Onderdreef- Buitenhuizenpoort en bij de rotonde Tielseweg, komen informatieborden in ANWB-stijl over de historie van Buren. Daarop worden ook een korte en lange wandelroute door stad en omgeving aangegeven.

De provincie Gelderland, de gemeente Buren en de ANWB maken het plaatsen van de borden financieel mogelijk.                  

Stel een vraag

Uw naam:*
Email: *
Telefoon:*
Uw vraag:
Verzenden

BurenStad.nl - Een initiatief van VIP marketing

Direct naar: Vrienden van BurenStad | Privacy