Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu
Facebook Twitter Vrienden van BurenStad.nl Whatsappgroep Signaleringsgroep Buren Contact

Het Plantsoen

Groene geschiedenis op het kasteelterrein

Vrijwilligers Plantsoengroep

In het Plantsoen, nu een rijksmonument, stond ooit een van de grootste kastelen van Nederland. Al rond 1300 is er sprake van een versterkte toren in een gracht, rond 1400 is er een vierkant kasteel met een brede slotgracht verrezen.

Keizer Karel V heeft het kasteel bezocht, net als natuurlijk Willem van Oranje. Diens zoon Frederik Hendrik liet het in de de eerste helft van de 17de eeuw liet verbouwen en verfraaien. Frederik Hendrik liet bovendien rond 1630 de Nieuwe Dreven aanleggen, de unieke lanenstructuur die we kennen als de Toeren. Na zijn dood verloren de Oranjes hun belangstelling voor het kasteel en raakte het voor jaren onbewoond.

In 1804, ten tijde van Napoleon, besloot de regering het ernstig vervallen kasteel voor sloop te verkopen aan de gemeente Buren. Men begon aan een ontmanteling die tot 1883 duurde. Met stenen van het kasteel zijn huizen gebouwd en is de stadsmuur gerenoveerd. Her en der zijn op Burense gevels nog ornamenten van het kasteel te ontdekken.

Rond 1860 wordt het kasteelterrein omgevormd tot een wandelpark: zo ontstaat het Plantsoen. Volgens overlevering zou landschapsarchitect K.G. Zocher mogelijk bij het ontwerp van het park betrokken zijn geweest.

In 2014 is een renovatieplan voor het Plantsoen gemaakt. Aan de hand van dat plan brengt de Plantsoengroep van Bv Buren een belangrijk stuk geschiedenis weer tot leven.

Vrijwilligers Plantsoengroep

Vrijwilligers Plantsoengroep

Vrijwilligers, vrouwen en mannen verzameld onder de naam Plantsoengroep, beheren het grootste groengebied binnen de grenzen van de stad Buren: het Plantsoen. Dat betekent snoeien, graven, harken, groenafval afvoeren en ook vaak nieuw groen planten in de vorm van bomen en hagen.Wil je meehelpen? Stuur dan een mail naar Wim van Koeverden of kijk op de Facebook pagina

Gerelateerde links

Het Plantsoen in beeld

BurenStad.nl - Een initiatief van VIP marketing

Direct naar: Vrienden van BurenStad | Privacy