Vooruitlopend op de verkiezingen van 2018 heeft de Stichting Burgers voor Buren, deels door vragen van een aantal politieke partijen, input geleverd voor de verkiezingsprogramma's.
Ook nu willen we graag weer aangeven wat wij belangrijk vinden voor de periode 2022-2026.
De vorige periode was ons motto: “Van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie”.
Wij zijn er erg over te spreken dat dit motto invulling heeft gekregen via het beleidsthema “Kerngericht Werken”. Ook is het Leefbaarheidsbudget ingevoerd waardoor kleine initiatieven van inwoners uit de kernen kunnen worden gefinancierd.
Het is nu zaak om Kerngericht Werken op een goede manier verder in te voeren. We hebben gemerkt dat dit geen vanzelfsprekendheid is. Dat geldt zowel voor de inhoud als voor de ambtelijke begeleiding. Wij zijn verontrust over de geringe ambtelijke capaciteit die hiervoor is vrijgemaakt. Dit kan een fatale faalfactor worden.
We pleiten om die reden voor een adequate formatie voor de de kernambtenaren.
In 2017 hebben we geconstateerd dat de invoering van de Omgevingswet in de jaren daarna een belangrijk thema zou worden. Door de invoering ervan voortdurend uit te stellen is het dat nog steeds en zal het ook de komende jaren nog blijven. Gezien de complexiteit ervan pleiten sommigen voor afstel van de hele Omgevingswet. Dit is niet waarschijnlijk, alleen al vanwege de gigantische investeringen die al gedaan zijn, maar het toont wel aan dat de invoering vele malen ingewikkelder is dan eerst werd gedacht.
Wat Buren betreft moeten we constateren dat de gemeente er hier ook nog lang niet klaar voor is. In december 2019 en januari 2020 zijn er zogenaamde dorpenrondes geweest, maar daarna is het angstig stil gebleven. In mei 2020 zouden de resultaten ervan teruggekoppeld worden en zou er een concept van een visie worden gepresenteerd, maar tot op heden heeft de gemeente niets meer van zich laten horen. Dit heeft ongetwijfeld ook te maken met de corona-pandemie maar dat laat onverlet dat er nog heel veel moet gebeuren en dat haast geboden is.
De beoogde invoeringsdatum is nu 1 juli 2022. Als dat al lukt zal de gemeente Buren snel de nodige stappen moeten zetten.
Wij dringen er bij u op aan dit goed in het oog te houden en uw politieke invloed aan te wenden om er voor te zorgen dat dit gebeurt. En daar zou u niet mee moeten wachten tot na de verkiezingen.
1. Nieuwbouw
De komende jaren mag de gemeente Buren 1400 woningen bouwen.Dat is een mooi gegeven. Nu is de vraag hoe de gemeente dat gaat invullen.
Wij hebben geconstateerd dat de gemeente veel, misschien wel te veel, aan projectontwikkelaars over laat en te weinig regie voert op het bouwprogramma. Wij vinden het belangrijk dat meer naar de behoefte van inwoners wordt geluisterd en rekening wordt gehouden met hun wensen.
Wij pleiten er dan ook voor om meer overleg met inwoners te voeren over het uit te voeren programma.
Daarnaast denken we dat het nodig is om meer “out of the box” te gaan denken.
Er is veel scheefheid, ook in de bestaande woningvoorraad. Ouderen blijven langer thuis wonen, maar houden daarmee vaak noodgedwongen een te grote woning aan die beter aan een groter gezin gegund zou kunnen worden.
Starters krijgen geen kans om aan een huis te komen . De koopmarkt zit voor hen volledig op slot. Maar er zijn ook te weinig huurhuizen.
Wellicht is het mogelijk om woonvormen te ontwikkelen die oud en jong aan elkaar koppelen. Dat kan ook sociaal-maatschappelijk gunstige effecten hebben.
Een ander voorbeeld zijn zogenaamde “Knarren hoven”. Er zijn daar elders voorbeelden van die erg succesvol zijn.
Wij zijn graag bereid om mee te denken over het realiseren van deze alternatieve woonvormen.
2. Bestaande bouw
Binnen de bestaande bouw doet zich momenteel een aantal ontwikkelingen voor die ons zorgen baren.
1. We zien dat beleggers azen op koopwoningen om die daarna tegen een hoge huur weer in de markt te zetten. Dat heeft twee kwalijke gevolgen.
Ten eerste verhoogt het de druk op de woningmarkt nog meer met als gevolg een verdere opdrijving van de prijzen.
Ten tweede belemmert het dat deze woningen terecht komen bij de primaire doelgroep, namelijk zij die een woning willen kopen om er zelf te gaan wonen.
Om deze ongewenste ontwikkelingen te keren denken wij dat zo snel mogelijk een systeem van verhuurdersvergunningen moet worden ingesteld.
Daarnaast worden in de binnenstad van Buren panden die kunnen dienen als boetiekjes als warme broodjes voor hoge prijzen verkocht. Dit bemoeilijkt het voor ondernemers om een boetiek of galerie aan huis te kunnen starten. De gemeente zou hierin een systeem kunnen bedenken waardoor startende of gevestigde ondernemers meer kansen maken om hun plannen uit te voeren. Om deze panden zowel als woning én onderneming te faciliteren.
2. Bed and breakfast
In de stad Buren komt het meer en meer voor dat woningen aan de directe voorraad worden onttrokken om er een B&B in te gaan vestigen of om de woning te verhuren aan arbeidsmigranten. Dit komt het woonklimaat niet ten goede. Aan de andere kant maakt de huidige regelgeving het onmogelijk om in panden die er wel geschikt voor zijn een B&B te vestigen.
We zijn hierover al langere tijd met ambtenaren en wethouders in gesprek, maar tot op heden zonder enig resultaat. De afspraak was dat er binnen het bestemmingsplan naar maatwerk zou worden gezocht, specifiek gericht op de kern Buren. We zouden graag zien dat u er bij het college op aandringt hier nu eindelijk eens werk van te maken.
De gemeente heeft besloten de speeltuinen over te dragen aan stichtingen die door inwoners worden bemenst. Die stichtingen zijn verantwoordelijk gemaakt voor de instandhouding van de openbare speeltuinen. In de afgelopen jaren is dit beleid een debacle gebleken. De hiertoe in het leven geroepen stichtingen zijn duidelijk overvraagd bij de hun toebedachte taken. Je kunt van vrijwilligers niet verwachten dat ze in staat zijn fondsen te werven en sponsoren te zoeken voor een taak die in essentie een taak voor de overheid is. Het gaat hier immers om een taakveld gericht op maatschappelijk en sociaal welzijn van onze jonge inwoners. Buiten zijn, bewegen en met elkaar spelen en omgaan is essentieel voor hun emotionele en sociale ontwikkeling.
Overigens zijn er best vrijwilligers die een rol willen spelen in het beheer en onderhoud van de speeltuinen. Maar de gemeente zal op zijn minst moeten zorgen voor de levering en vernieuwing van de speeltoestellen. Het dagelijks beheer en het dagelijks onderhoud kan dan door de vrijwilligers plaats vinden. Volgens ons kan dat een goede manier zijn om de speeltuinen in stand te houden. Overigens is er enige tijd geleden een enquête gehouden die een rol zou moeten spelen in de herijking van het huidige speeltuinenbeleid. Hoe staat het daar eigenlijk mee?
Sinds enige jaren kennen we in Buren de zogenaamde stadscontactpersoon. Dit in navolging van eenzelfde functie in Kerk-Avezaath. Deze functie is een succes gebleken. Enige tijd geleden heeft het bestuur van de Signaleringsgroep Buren-Erichem-Asch te horen gekregen dat de gemeente deze functie met ingang van volgend jaar wil opheffen. Wij zouden dat zeer betreuren. De afgelopen jaren is gebleken dat deze functionaris op een laagdrempelige manier vraag en aanbod op het gebied van eenvoudige zorgverlening kan koppelen. We zouden het kind met het badwater weggooien als deze functie zou verdwijnen.
De Provincie heeft al geruime tijd middelen beschikbaar om zogenaamde deelauto's te financieren. Het doel ervan is om in rurale gebieden de zelfredzaamheid op het gebied van mobiliteit te bevorderen. Met name in die gebieden waar de beschikbaarheid van het openbaar vervoer te wensen over laat.
In de gemeente Buren heeft een deelauto gestaan in Lienden en in Buren. Aan de exploitatie ervan is een behoorlijke administratieve last verbonden. Uiteindelijk zijn, door verschillende oorzaken, beide initiatieven geflopt. Maar waarom ook het wiel opnieuw willen uitvinden? Er zijn in Nederland immers al genoeg platforms die dit soort diensten bieden. Alleen niet in onze gemeente. Dat komt omdat het hier kennelijk onvoldoende rendeert. Aan de andere kant heeft de Provincie wel (veel) geld over voor de verbetering van de (auto)mobiliteit. Waarom dan dat dat geld niet geïnvesteerd in een bestaande aanbieder? Wij pleiten ervoor dat u de Provincie daartoe gaat bewegen, zo mogelijk samen met andere gemeenten.
Als je rondkijkt in Buren is duidelijk te zien dat vorig jaar besloten is dat het onderhoud van de openbare ruimte en dan vooral het openbaar groen wel een tandje minder kon. Met andere woorden het onderhoud is bewust naar een lager niveau gebracht. De plantsoenen staan vol onkruid en in onze mooie stad staan de straten vol onkruid. Wij pleiten ervoor om het onderhoud weer op een hoger en daarmee meer aanvaardbaar peil te brengen.
Wij zijn ons ervan bewust dat een aantal zaken waarvoor wij de aandacht vragen geld kost. Wellicht meer dan de begroting op dit moment toelaat.
Dan is het goed te bedenken dat er nog voldoende belastingcapaciteit aanwezig is. De belastingcapaciteit, dat is de ruimte die de gemeente zelf nog heeft om de lokale belastingen te kunnen verhogen, ligt maar liefst 37 % hoger dan het landelijk gemiddelde. Er zijn dus mogelijkheden om meer geld te genereren. Dat moet dan weliswaar door de inwoners en de bedrijven worden opgebracht, maar die krijgen daar dan ook voorzieningen en kwaliteit voor terug. Maak dat in de programma's maar duidelijk!
Wellicht is er in voorgaande jaren te veel bezuinigd om de inwoners en bedrijven lage lokale lasten in het vooruitzicht te kunnen laten houden. Eigenlijk een vorm van kiezersbedrog.
Voor niets gaat de zon op!
Wij hopen dat u aandacht wilt schenken aan wat wij in de periode 2022-2026 belangrijk vinden.