Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu
Facebook Twitter Vrienden van BurenStad.nl Whatsappgroep Signaleringsgroep Buren Contact

De Bomen van Buren - Kastanjes in Kunst Gegoten

18 mei t/m 10 juni - Anjo de Jong & Rob de Heer

Kunstenaars Anjo de Jong en Rob de Heer verzorgen van 18 mei t/m 10 juni een expositie met als onderwerp de kastanje bomen aan de Achterbonemburg in Buren (Gld).

Speciaal voor deze expositie wordt er een boek uitgegeven wat gecreëerd is door beide kunstenaars. Het eerste exemplaar zal uitgereikt worden op 17 mei 2019.

Opening door burgemeester De Boer

De expositie wordt op 17 mei 2019 om 20.00 uur, bij Gallerie Anjo de Jong, geopend door burgemeester J.A. de Boer. 

Belangrijke gegevens

Locatie Gallerie Anjo de JOng
Adres Achterbonenburg 6
4116 BD Buren
Openingstijden Vrijdag t/m Zondag
13.00 - 16.00 uur
Telefoon 06-20832615
Anjo de Jong - Sculpturen www.anjodejong.nl
Rob de Heer - Fotografie www.robdeheer.nl

Anjo de Jong

‘Ik ben geboren op een boerderij in Buren en ik ben altijd al creatief geweest. Als 5-jarige maakte ik al bootjes van plankjes. Mijn atelier is de laatste 4 jaar in een historisch pand gevestigd aan de Achterbonenburg in Buren. Het gebouw wordt in de oude archieven al genoemd als onderdeel van een 17e -eeuwse “Grutterij”. Als ik de deur uitstap dan zie ik de rij kastanjes. Ze zijn beeldbepalend voor de straat en ze zullen een leegte achterlaten als ze weg zijn. Bomen inspireren mij, de ruisende bladeren, de dieren die er in leven. Je kunt er achter schuilen en ze vangen de wind. De takken, stronken, het zomer- en winterhout, de jaarringen en de opbouw van de mergstralen prikkelen mijn fantasie. Na jaren op kantoor gewerkt te hebben, solliciteerde ik bij een bronsgieterij, ze hadden een beetje twijfel omdat ik een vrouw was, maar ik mocht komen proefdraaien. Na een half uur wist ik al dat ik verkocht was en sindsdien werk ik met brons. Al 20 jaar. Je kunt zoveel met brons, het straalt kracht uit. Ik kan er heel geconcentreerd mee bezig zijn, er helemaal in opgaan en in het beeld kruipen. De hele wereld om me heen verdwijnt dan. Tijdens het poetsen komt het brons tot leven, dan gaan er details uitspringen. Het is altijd weer een ontdekking wat er uit een werk komt’.

Rob de Heer

‘Ik heb een aantal keer geëxposeerd in Buren met mijn fotokunst en fotografie. De kastanjes heb ik daar in alle seizoenen meegemaakt. Ze bepalen de sfeer, filteren het licht, geven voortdurende verandering. Als je die bomen weghaalt, dan mist er wat. Veel natuur verdwijnt, de paardenkastanjes in Buren zijn ziek en zullen uit het beeld verdwijnen, maar er verdwijnt ook veel door de manier waarop we leven. Regelmatig speelt de natuur in verschillende vormen in mijn kunst een grote rol. In mijn serie Relieken heb ik de (bedreigde) natuur centraal gesteld door deze een ‘heilige’ plek te geven. Gekoesterd en bewaard voor langere tijd zoals relieken uit vroegere tijden. Mijn ideeën ontstaan als dingen samenvallen, een herinnering, een lichtval, een kleurschakering. In de natuur is alles altijd in verandering. Ik heb de bomen op allerlei verschillende momenten van de dag en door het jaar gezien en gefotografeerd. Er zijn steeds weer andere details te zien. De kastanjes aan de Achterbonenburg raken in verval door ziekte, en ook daarin is schoonheid te zien. Die schoonheid van het bestaande en het verval en transformatie naar iets anders wil ik vorm geven in de kunstwerken voor deze expositie’.

Samenwerking Rob en Anjo

Rob en Anjo ontmoetten elkaar een paar jaar geleden in Buren. Rob kreeg een tip van Steven Hulst, evenementenorganisator, om in de synagoge van Buren te exposeren. De expositie kwam er en Anjo kwam daar als kunstenaar en bewoner van Buren kijken. Ze raakten in gesprek en er was meteen een creatieve klik. Beiden zijn ze serieus met hun werk bezig, ze streven naar perfectie. Maar ze stimuleren ook elkaars ideeën. Rob exposeerde eerder met zijn werk in de expositieruimte van Anjo. Het project Bomen van Buren, is een eerste gezamenlijk project. Ook de manier waarop ze beiden naar het langzame maar zekere verval van de bomen kijken en daar schoonheid in zien. De zwammen bijvoorbeeld, ze vernietigen de bomen, maar ze zijn ook prachtig en zijn als opruimers onderdeel van de kringloop van het leven. Zowel Rob als Anjo hebben ze als inspiratie gebruikt in hun werk voor de Bomen van Buren, net als andere onderdelen van de bomen.   

Gerelateerde links

BurenStad.nl - Een initiatief van VIP marketing en Muggenberg

Direct naar: Vrienden van BurenStad | Privacy