Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu
Facebook Twitter Vrienden van BurenStad.nl Whatsappgroep Signaleringsgroep Buren Contact

Nationale Orgeldag in St Lambertuskerk Buren

Zaterdag 14 september 2019 - Vanaf 11.00 uur

Op 14 september is de St Lambertuskerk in Buren voor publiek geopend vanwege Open Monumentendag. Dezelfde dag is het ook Nationele Orgeldag, wat minder bekend is bij het publiek. In de kerk staan altijd al permanent twee grote orgels, maar op die dag worden er nog eens 10 kleine pijporgels bijgeplaatst, instrumenten die door amateur orgelbouwers zijn gemaakt.

Orgelbouwers

Deze amateurbouwers zijn allen lid van de Bouwgroep Orgels, onderdeel van de Vereniging Huismuziek. De orgels zijn te bezichtigen, waarbij de bouwers zelf vertellen over het bouwen en over de techniek daarvan.

Publiek is op 14 september vanaf 11:00 uur welkom in onze St Lambertuskerk en mag desgewenst ook de kleine orgels bespelen. Vanaf 15:00 uur worden alle orgels bespeeld door een professioneel organist, Wim Roelfsema uit Arnhem, met om circa 16:30 uur u een kort concert op het vaste grote orgel. De toegang is vrij.

Permanente orgels

Het hoofdorgel (Rijksmonument) is in 1852 geleverd door C.G.F. Witte (firma J. Bätz & Co.) te Utrecht. In 1889 reinigt zijn zoon J.F. Witte (fa. J. Bätz & Co.) te Utrecht instrument. In 1953-1954 werkt de firma J.C. Sanders & Zoon (Utrecht) aan het orgel en breidt het uit met een zelfstandig pedaal. De firma S.F. Blank (Herwijnen) restaureert het in 1980 en brengt het orgel terug in de situatie van 1852. Het koororgel is in 1992 vervaardigd door de firma Flentrop Orgelbouw (Zaandam).

Bron: www.reliwiki.nl

Evenement Nationale orgeldag
Datum Zaterdag 14 september 2019
Tijdstip Vanaf 11.00 uur
Adres St.Lambertuskerk
Markt 4 Buren
Toegang GRATIS

Gerelateerde links

BurenStad.nl - Een initiatief van VIP marketing

Direct naar: Vrienden van BurenStad | Privacy