Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu
Facebook Twitter Vrienden van BurenStad.nl Whatsappgroep Signaleringsgroep Buren Contact

Spreekbuurt - Hoe ontdek je het maakproces van een schilderij?

Zondag 4 maart 2018 - 14.00 - 16.00 uur

Een schilderij bevat vele lagen, letterlijk. Wanneer je De Nachtwacht of Het meisje met de parel zien afgebeeld in een boek of op een koekblik vergeet je makkelijk dat het origineel uit verf bestaat. Op zondagmiddag 4 maart vertelt kunsthistorica Elsemieke van Rietschoten hoe technisch onderzoek de opbouw van schilderijen en veranderingen in de composities zichtbaar kan maken.

Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw ontwikkelt zich een nieuwe stroming binnen de kunstgeschiedenis: technische kunstgeschiedenis. Natuurwetenschappelijke onderzoek wordt toegepast om het maakproces van schilderijen beter te begrijpen. Hoe bracht de schilder zijn verf aan en welke pigmenten gebruikte hij?

Een combinatie van verschillende onderzoekstechnieken maakt het mogelijk om als het ware door de verflagen heen te kijken. De opbouw van het schilderij en veranderingen in de compositie kunnen zichtbaar worden gemaakt. Technisch onderzoek geeft ons een ‘sneak peak’ in het maakproces.

Tijdens deze lezing bespreekt Elsemieke haar ontdekkingstocht in dit onderzoeksgebied aan de hand van verschillende casussen.

Over Elsemieke van Rietschoten

Elsemieke is een deeltijd Burenaar. Zij studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Amsterdam, waar zij zich specialiseerde in de technische kunstgeschiedenis.  Van 2014 tot 2015 was zij stagiair bij de conservator technisch onderzoek van het Rijksmuseum Amsterdam.

Over spreekbuurt

Achter iedere mens schuilt een verhaal dat deze persoon gevormd heeft. Vaak zijn we daar echter onbekend mee en kennen we de persoon slechts oppervlakkig. Spreekbuurt wil daar verandering in brengen met korte vertellingen van maximaal 60 minuten door een buurtbewoner voor de eigen buurt en bekenden. Geen commerciële verhalen, maar verhalen over wat iemand werkelijk raakt of interesseert. Ontdek meer over spreekbuurt

Spreekbuurt Hoe ontdek je het maakproces van een schilderij
Spreker Elsemieke van Rietschoten
Datum Zondag 4 maart 2018
Tijdstip 14:00 - 16:00 (start lezing 14.30 uur)
Kosten € 10,- per deelnemer
(incl. koffie, thee en koek)
Locatie Buitenhuis Buren
Adres Buitenhuizenpoort 10 - 4116 CA - Buren
E-mail info@burenstad.nl

Meld je vooraf aan via het formulier hieronder, zodat bekend is hoeveel mensen er komen. Je betaalt contant op de dag zelf. Voor vragen kun je mailen naar info@burenstad.nl

Aanmeldformulier - Spreekbuurt

Aanhef Dhr. Mevr.
Naam*
E-mailadres*
Aantal* deelnemer(s)
Akkoord* Ja, ik ga akkoord met de kosten van €10,- per deelnemer en betaal deze bij aanwezigheid op locatie.
Opmerkingen
Verstuur formulier

BurenStad.nl - Een initiatief van Interburen.nl en VIP marketing

Direct naar: Vrienden van BurenStad | Privacy