Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu
Facebook Twitter Vrienden van BurenStad.nl Whatsappgroep Signaleringsgroep Buren Contact

Ruim 400 jaar Nederland - Amerika

Hoe twee pioniers nog altijd voor verbinding zorgen

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele, literaire en mediaorganisaties wordt onze geschiedenis onder de aandacht gebracht.

In oktober 2020 staat het thema Oost/West centraal, waarbij op 7 oktober a.s. in de Hervormde kerk van Buurmalsen een lezing wordt gehouden over de voorvader van Martin van Buren.

Inleiding

Het programma is gebaseerd op de relatie tussen Nederland (oost) en Amerika (west), waarbij de aandacht is gericht op de periode en het gebied Nieuw-Nederland in de 17e eeuw. Na de eerste reis van Hudson in 1609 met de Halve Maen vestigen de Nederlanders zich in een groot gebied rondom het huidige New York om handel te drijven, forten te verdedigen en boerderijen en dorpen te stichten. De migranten waren echte pioniers.  In 1664 namen de Engelsen het roer over. De invloed van de Nederlanders is echter tot op de dag van vandaag zichtbaar in de Amerikaanse samenleving. Zo zijn er twee voorbeelden van relaties tussen Gelderse – en Amerikaanse steden in New York State die terug te voeren zijn op de Dutch period.

Als eerste heeft de gemeente Nijkerk een band met de Schenectady, omdat de stichter van deze Amerikaanse stad (destijds Schaenhechtede) Arent van Curler uit Nijkerk kwam. Ten tweede heeft de gemeente Buren een vriendschapsband met de Village of Kinderhook, omdat Cornelis Maessen, de voorvader van de achtste president van de VS, Martin van Buren uit Kinderhook, uit het graafschap Buren kwam.

Programma (onder voor behoud van wijzigingen of annuleringen)

Het programma betreft een lezing bestaande uit twee delen, eerst over het verleden en dan het over het heden; Kinderhook toen, Schenectady toen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de hele maand oktober (en eerder) in de haven van Volendam het museumschip (een replica van) de Halve Maen, te bezoeken.

Datum - Tijd Plaats Locatie Activiteit
07-10 om 19.00 uur Buurmalsen Hervormde Kerk Lezing(en) op zoek naar voorvader van Martin van Buren en de stichter van Schenectady met een inleiding over de Pelgrimskerk Buurmalsen
15-10 om 19.00 uur Tiel Regionaal Archief Rivierenland Lezing Gelderse pioniers in Amerika met inleiding over digitaal archiveren en een lezing over de VOC reizen
24-10 om 14.00 uur Hoorn 't Octaaf Lezing Gelderse pioniers in Amerika met inleiding over Hoorn en Amerika
29-10 om
19.00 uur
Nijkerk Kantoor MOS Lezing Gelderse pioniers in Amerika met inleiding over de huidige relatie tussen Nijkerk en Schenectady

Organisatie

Het programma wordt georganiseerd door een unieke combinatie van organisaties en vrijwilligers uit  Buren, Buurmalsen, Hoorn, Nijkerk en Tiel.

Participanten: Regionaal Archief Tiel, Stichting Blommeland, Vereniging Oud Hoorn, Museumboot de Halve Maen, Stichting Schenectady-Nijkerk, Stichting Buren 625.

Inschrijving

Een bezoek aan de verschillende onderdelen van het programma is gratis. De Corona maatregelen worden hierbij in acht genomen. Er geldt dus een maximum aantal bezoekers, 1,5 meter afstand inschrijving vooraf is noodzakelijk.

Over de sprekers

  • Edith Terschegget is voorzitter van de stichting Nijkerk-Schenectady.
  • Jan de Boer is burgemeester van de gemeente Buren en auteur van het boek Van boerenknecht tot president.
  • Ella Kok-Majewska is directeur van het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel.
  • Jelmer Krom is auteur van het boek De reizen van Willem de Wijs.
  • Dick van Maaswaal is vrijwilliger van de Hervormde kerk Buurmalsen.
Lezing Op zoek naar de voorvader van Martin van Buren en de stichter van Schenectady
Datum Woensdag 7 oktober 2020
Tijdstip 19.00 uur
Locatie Hervormde kerk Buurmalsen
Adres Rijksstraatweg 11, 4197 BA Buurmalsen
Toegang GRATIS
Logo Buren 625 Deze lezing wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Buren 625. 

Inschrijvingsformulier

Lezing: Op zoek naar de voorvader van Martin van Buren en de stichter van Schenectady - Woensdag 7 oktober - Buurmalsen

Naam*
Adres*
Postcode*
Woonplaats*
Telefoonnummer*
E-mailadres*

Geef hieronder aan of u alleen komt, of met meerdere.
Vermeld per deelnemer de volledige naam.

Aantal deelnemers*
Namen van de deelnemers*
Opmerkingen
Verzenden

BurenStad.nl - Een initiatief van VIP marketing en Muggenberg

Direct naar: Vrienden van BurenStad | Privacy