Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu
Facebook Twitter Vrienden van BurenStad.nl Whatsappgroep Signaleringsgroep Buren Contact

Stadstuin "Radiant"

Ook bekend als de tuin van Jaap Douma

De tuin is aangelegd door Jaap Douma. Wat na zijn pensionering in 1992, hij was onderwijzer bij de "Beatrixschool", begon als volkstuintje groeide uit tot een grote bloementuin van ca. 1.800 m2.

“Radiant” herbergt naast prachtige (fruit)bomen en heesters een bijzondere collectie vaste planten waaronder: Allium, Helleborus, Hemerocallis, Alstroemeria, Iris en vele soorten rozen en pioenrozen. In het voorjaar bloeien de bollen uitbundig en de tuin trekt veel vogels en vlinders aan. Al even bijzonder is het meer dan levensgrote, naakte, vrouwenbeeld, neergevlijd naast het moerasje. Zij stelt de "Oermoeder"  voor; Jaap heeft het gemaakt van gaas, ijzerdraad, jute en beton en heeft er twee jaar en acht maanden aan gewerkt.

Verwacht geen aangeharkte perkjes en borders op kleur; de tuin is bedoeld om te dwalen over de paadjes en de schoonheid van de planten zelf te ontdekken. Vaak overweldigend en soms heel onopvallend.

Behoud van deze unieke tuin

Toen Jaap in 2015 ongeneeslijk ziek werd en niet meer in staat was de tuin te onderhouden, was zijn grote angst dat de tuin in verval zou raken. Jaap beschouwde de tuin als zijn levenswerk en was er van vroeg in de morgen tot de avond in bezig.

Een groep inwoners van Buren wilde niet dat de tuin verloren zou gaan en bood Jaap aan, als vrijwilligers, de tuin "over te nemen". Het initiatief hiertoe komt van de BV Buren en wordt door de Gemeente Buren gesteund. Jaap was daar zeer gelukkig mee.

De tuin wordt weer in zijn oude luister hersteld en planten die in de loop der tijd verloren zijn gegaan, worden teruggeplaatst. Er is een uitgebreide beschrijving gemaakt van de aanwezige planten in de tuin en in het najaar van 2017 is begonnen met op kleine schaal kweken van een aantal planten.

De tuin bezoeken

U kunt de tuin het hele jaar door vrij bezoeken, u vindt de tuin halverwege tussen punt 7 en 8 van de Veldwandeling op deze website, of zie het kaartje hieronder in de fotogalerij.

Huishoudelijke regels

  • Bezoekers zijn meer dan welkom, maar laat je hond achter bij de ingang bij het bruggetje.
  • Loop vrij op de paadjes maar stap niet in de borders; overal staan planten en bolletjes, soms nog onzichtbaar in de grond.

Gerelateerde links

Manifest “De kracht van de groene vrijwilliger”

Op vrijdag 10 maart 2017 was de tuin decor voor de ondertekening van het manifest “De kracht van de groene vrijwilliger”. Het manifest is ondertekend door Landschappen.NL, Soorten.NL, IVN, BoerenNatuur.NL, de twaalf provincies en het Ministerie van EZ. Met het manifest geven de partijen aan hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor de instandhouding van natuur en landschap in Nederland. Meer informatie over het manifest vind je op www.degroenevrijwilliger.nl.
Het is een hele eer dat de tuin “Radiant”, van alle mooie vrijwilligersprojecten in Nederland, is uitgekozen voor ondertekening van dit belangrijke manifest.

Meerwerken in de tuin?

De medewerkers van de tuin werken op vrijwillige basis. De beloning is echter groot: veel voldoening, werken in de natuur, je verwonderen over al wat groeit en bloeit in de tuin, deel uitmaken van een groep, plezier en gezelligheid en je leert er ook nog van.

Vind je het leuk om mee te doen? Je bent van harte welkom! Meld je aan en ga naar www.bvburen.nl of kom gewoon eens langs. Elke dinsdag wordt er op de tuin gewerkt. Sluit je aan wanneer het je uitkomt en stop wanneer het genoeg geweest is. Zo eenvoudig is het. Tot ziens.

Stel een vraag

Uw naam:*
Email: *
Telefoon:*
Uw vraag:
Verzenden

Tuin Radiant in Beeld

BurenStad.nl - Een initiatief van VIP marketing en Muggenberg

Direct naar: Vrienden van BurenStad | Privacy