Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu
Facebook Twitter Vrienden van BurenStad.nl Whatsappgroep Signaleringsgroep Buren Contact

Oranje en Buren - Geschiedenis koningshuis

Eeuwenoude band tussen koningshuis en oranjestad Buren

Buren mag zich Oranjestad noemen, vanwege de band met de koninklijke familie. Oranjestad Buren en het koningshuis delen een lange geschiedenis. Willem van Oranje trouwde er in 1551 met Anna van Buren. Koningin Maxima en Koning Willem-Alexander zijn hierdoor gravin en graaf van Buren. De korenmolen op de wallen draagt dan ook de toepasselijke naam De Prins van Oranje. In Buren stond één van de grootste kastelen van Nederland het Huis Buren, waarvan de laatste bewoner Frederik Hendrik, prins van Oranje was.

De Oranjes gebruiken soms de schuilnaam Van Buren als ze incognito willen zijn. Laatstelijk gebeurde dat bij de Elfstedentocht van 1986, waaraan Willem-Alexander meedeed onder de naam W.A. van Buren.

Anna van Buren-Egmond

In het Betuwse vestingstadje trouwde in 1551 prins Willem van Oranje met zijn eerste bruid, de rijke Anna van Buren-Egmond. Beiden waren pas achttien jaar. Dit eerste in Nederland gesloten Oranjehuwelijk, maakte gravin Anna een prinses en de prins werd de rijkste edelman van onze Lage Landen. Anna van Buren is niet alleen de eerste, maar ook de enige Nederlandse bruid van ons regerende koningshuis.

Buren en Dillenburg

De ‘Burense papieren’ blijken nog ouder te zijn. De eerste echtgenote van Willem van Oranjes vader, graaf Willem van Nassau-Dillenburg, was Walburgis van Egmond, een volle nicht van Anna van Burens grootvader. Deze grootvader heette Floris van Egmond 2e graaf van Buren. Na het overlijden van Walburgis trouwde graaf Willem van Nassau-Dillenburg met gravin Juliana van Stolberg. Hun oudste zoon is Willem van Nassau, die op 11-jarige leeftijd Prins van Oranje werd door de erfenis van zijn neef Rene van Chalon-Orange.

Maria van Nassau

Maria van Nassau (Breda, 7 februari 1556 - Buren, 10 oktober 1616) was het derde kind en de tweede dochter van Willem van Oranje en Anna van Egmont. Zij voerde na het overlijden van haar moeder de titel gravin van Buren.

Na het overlijden van haar echtgenoot in 1606 stichtte Maria in 1612 in Buren een weeshuis, waarin tegenwoordig het Marechausseemuseum is gevestigd. Maria overleed daar in 1616 op 60-jarige leeftijd en is op 23 oktober bijgezet in de grafkelder van haar Egmondse voorgeslacht in de Sint-Lambertuskerk te Buren.

Foto galerij

Stel een vraag

Uw naam:*
Email: *
Telefoon:*
Uw vraag:
Verzenden

BurenStad.nl - Een initiatief van VIP marketing en Muggenberg

Direct naar: Vrienden van BurenStad | Privacy