Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Contact Menu
Facebook Twitter Vrienden van BurenStad.nl Whatsappgroep Signaleringsgroep Buren Contact

Stadswandeling - Historisch Buren

Wandeltocht langs historische gebouwen en locaties in en om Buren

“In het verleden ligt het heden
in het nu wat worden zal”

Deze dichtregel van Willem Bilderdijk is wel bijzonder van toepassing op Buren van vandaag.  Nog steeds worden hier oude, monumentale gebouwen dagelijks gebruikt. De inwoners van Buren doen veel moeite om de erfenis uit het verleden te behouden voor de komende generaties. 

Een rijke geschiedenis

De stad is gelegen op een oude stroomrug en in één keer gebouwd.  Van het door de heren van Buren gestichte kasteel is voor het eerst sprake in 1298. Allard IV gaf Buren in 1395 stadsrechten en liet een stadsmuur met gracht aanleggen. Daarbinnen kwam een regelmatig stratenpatroon tot ontwikkeling, met als belangrijkste hoofdassen de Voorstraat-Peperstraat en de Herenstraat-Rodeheldenstraat. Maximiliaan van Egmont, graaf van Buren liet de stadsverdediging versterken naar plannen van de Italiaanse architect Alessandro Pasqualini.

Hoewel Buren rond 1500 een centrale plaats had binnen het in 1492 tot graafschap verheven gebied, ontwikkelde het zich niet tot een belangrijk handels- of marktcentrum. Toen vanaf 1648 het kasteel niet meer permanent bewoond werd, nam het belang van Buren af. Uitbreidingen buiten de stadswallen kwamen pas in de 20ste eeuw tot stand. Tot begin van de 19e eeuw hadden alle huizen in Buren een naam. Een deel van deze namen prijkt weer op de gevels.  

App - Historisch Buren

U kunt de stadswandeling m.b.v. de app “Historisch Buren” volgen waarbij u achtergrond informatie van de diverse beziens-waardigheden kunt raadplegen. Ook is er natuurlijk een PDF versie van de folder en route.

Download folder en route

Deze stadswandeling is een initiatief van bewoners organisatie BV Buren.

Gerelateerde links

Wandeling Historisch Buren
Afstand 3 km
Wandelduur 1 uur
Terrein Verhard
iPhone App App Store 
(de iPhone app is binnenkort beschikbaar)
Android App Google Play

 

Stel een vraag

Uw naam:*
Email: *
Telefoon:*
Uw vraag:
Verstuur formulier

Historisch Buren in Beeld

BurenStad.nl - Een initiatief van Interburen.nl en VIP marketing

Direct naar: Vrienden van BurenStad | Privacy